Vaccinatie huisdier

Je huisdier wel of niet vaccineren?
Dankzij het vaccineren van huisdieren komen bepaalde, soms dodelijk, ziekten niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Bij sommige, veel voorkomend ziektes, zoals kennelhoest en niesziekte zorgt vaccineren ervoor dat dieren, wanneer ze toch ziek worden, sneller herstellen. Uiteraard is dit gunstig voor de gezondheid van onze huisdieren. Maar ook voor onze gezondheid, aangezien sommige van deze ziektes tussen dier en mens overdraagbaar zijn.
Bij sommige ziekten zoals bij kattenziekte en bloederziekte (konijn) kunnen ziekteverwekkers ook via de schoenzolen en andere besmette objecten binnenshuis worden gebracht. Daarom is het ook belangrijk om ook katten en konijnen die alleen binnen leven te vaccineren.
Niet tegen alle ziekteverwekkers wordt jaarlijks gevaccineerd. Dit komt omdat we weten dat van sommige vaccins de bescherming langer is dan 1 jaar, bijvoorbeeld 3 jaar. Dit is middels onderzoeken aangetoond. Uiteraard houden we hier met ons vaccinatieschema rekening. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een bloedonderzoek te meten of het dier nog goed beschermd is tegen een ziekteverwekker, dit wordt ‘titerbepaling’ genoemd. Het nadeel is echter dat uit dit bloedonderzoek niet geconcludeerd kan worden hoe lang het dier nog beschermd is. Het gaat slechts om een moment opname. Daarnaast zijn niet alle ziekteverwekkers als losse vaccins beschikbaar waardoor soms toch een vaccin gegeven wordt die niet geheel nodig. Kortom in dit systeem staat nog in de kinderschoenen. Wij passen om die reden titerbepalingen niet standaard toe in onze praktijk. Op aanvraag is dit, indien u dat wil, wel mogelijk.
Voorafgaand aan een vaccinatie wordt een dier altijd beoordeeld door een dierenarts. Hierbij wordt gekeken of het dier gezond genoeg is om gevaccineerd te worden. Hierdoor is de kans klein dat een dier ziek wordt van een vaccinatie.
De meest voorkomende bijwerking van vaccinatie is een lokale huidreactie. Deze verdwijnt vaak binnen enkele dagen. Heel soms zijn de dieren na vaccinatie één dag ziek, zij herstellen daarna volledig.
Wat ons betreft wegen de nadelen van vaccinatie zeker niet op tegen voordelen. Ons advies is dan ook: Vaccineer je huisdier !