Wat is Artrose

Artrose is helaas een onomkeerbaar en pijnlijk ziekteproces.
Artrose is een veel voorkomende aandoening als gevolg van gewrichtsslijtage waarbij er pijn en bewegingsproblemen ontstaan. Om soepel te bewegen is, bij een gezond gewricht, het bot bedekt met kraakbeen en er is gewrichtsvloeistof aanwezig welke als smeermiddel dient. Bij het optreden van slijtage (artrose) wordt het kraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvloeistof aanwezig. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen.

Wat kunnen we doen

Pijnstillers kunnen (indien nodig) levenslang worden ingezet bij patiënten met artrose. Ze werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Ze zijn beschikbaar in tabletvorm of in vloeibare vorm. Pijnstillers dienen altijd met de hoofdmaaltijd gegeven te worden. Ze zijn veilig maar kunnen bijwerkingen geven. Voor meer informatie over pijnstillers kunt u contact met ons opnemen.
Een nieuw medicijn is een injectie met monoklonaal antilichaam. Deze biologische therapie werkt als het eigen immuunsysteem van uw hond/kat. Het richt zich op een specifiek eiwit dat pijn stimuleert en neutraliseert dit eiwit bij hond/kat met artrose. Het werkt pijnstillend, niet ontstekingsremmend. De injectie wordt maandelijks toegediend en verlicht effectief artrosepijn.
Het is een veilig middel:

  • Het heeft geen bijwerkingen
  • Verhoogt beweeglijkheid door afname van pijn
  • Mag gecombineerd worden met andere medicatie

Onderzoek & rongenfoto’s

Tijdens het consult onderzoekt de dierenarts de gewrichten van uw huisdier. Tijdens dit onderzoek kunnen we vaststellen waar de klachten vandaan komen. Wanneer we weten in welk gewricht(en) de pijn aanwezig is kunnen we met behulp van een röntgenfoto in beeld brengen of er artrose zit of dat er mogelijk een andere oorzaak aanwezig is.
Het maken van een röntgenfoto is niet pijnlijk en kan vrijwel altijd zonder narcose worden uitgevoerd. Soms is echter wel een roesje nodig en daarom vragen wij om uw huisdier nuchter te houden voor het onderzoek. Als uw huisdier erg onrustig of bang is kunnen wij u vragen om bij het onderzoek aanwezig te zijn en uw dier gerust te stellen.

Lasertherapie

Lasertherapie is een behandeling die beschadiging op celniveau repareert. Deze techniek wordt gebruikt om ontsteking te remmen, pijn te verminderen en wondgenezing te stimuleren. Energie kan worden overgebracht op lichaamscellen waardoor verschillende cel processen gestimuleerd worden. De celstofwisseling, cel vernieuwing en de cel activiteit worden hierdoor op een hoger niveau gebracht. Uw huisdier hoeft niet geschoren of gedesinfecteerd te worden. Tijdens de behandeling is uw huisdier gewoon wakker en mag hij kiezen of hij blijft staan, liggen of zitten. Meestal vinden ze de behandeling prettig en geeft dit geen problemen omdat u als baasje bij de laserbehandeling mag blijven. De laserbehandeling wordt meestal uitgevoerd door onze paraveterinair.

Voeding

Er zijn supplementen die je naast de gewone voeding kunt geven. Deze supplementen helpen het gewricht te beschermen en de gevolgen van slijtage te verminderen.
Er zijn verschillende merken dieetvoeding waar deze stoffen al voldoende inzitten. Soms is het effect van dieetvoeding al zo positief dat overige medicatie niet nodig is.
Informeer gerust bij ons naar de mogelijkheden.

Wat kunt u zelf doen

Bij artrose is het van belang dat uw dier in beweging blijft, mits dit gecontroleerd en gedoseerd plaatsvindt. Uw hond mag nooit stijver of pijnlijker zijn na afloop van de lichaamsbeweging dan ervoor. Voorkom onverwachte bewegingen veroorzaakt door met een bal te gooien of te spelen met andere honden. Laat de hond uit op een vlakke ondergrond en vermijd ondergronden zoals het strand. Zwemmen (hydrotherapie) is voor een hond met artrose een goede beweging, zo wordt er gewerkt aan spieropbouw zonder de gewrichten te belasten.
Overgewicht leidt tot extra belasting van de gewrichten en kan artrose verergeren. Bovendien worden er in vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen geproduceerd, wat de artrose kan verergeren. Het is daarom belangrijk dat uw hond/kat geen overgewicht heeft. Mocht dit wel het geval zijn, dan helpen wij u graag om uw dier op een verantwoorde wijze op een gezond gewicht te krijgen.

Artrose