Suikerziekte bij hond & kat

Bij de vertering in de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouwstenen. De koolhydraten worden in de darmen voornamelijk afgebroken tot een suiker dat glucose wordt genoemd. Glucose wordt vanuit de darm in het bloed opgenomen en na een maaltijd stijgt dus het aanbod van glucose vanuit de darm aan het bloed. Voor de lichaamscellen is glucose bijna onmisbaar, niet alleen als bouwsteen maar ook als brandstof.

De spiercellen en vetcellen nemen alleen glucose uit het bloed op als ze daartoe door het hormoon insuline zijn aangezet. Insuline wordt gemaakt door bepaalde cellen in de alvleesklier en zorgt er dus voor dat deze lichaamscellen voldoende glucose kunnen opnemen. Bovendien zorgt insuline er zo voor dat het glucosegehalte in het bloed binnen nauwe grenzen blijft. Als er te weinig insuline is blijft er teveel glucose in het bloed achter en is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is dus het glucosegehalte in het bloed verhoogd. Veel lichaamscellen daarentegen hebben bij een tekort aan insuline juist een gebrek aan de brandstof en bouwsteen glucose.

Symptomen

  • Veel plassen
  • Veel drinken
  • Honger (in eerste instantie)
  • Vermageren
  • Braken (later stadium)

Diagnose en diabetesconsult

De waargenomen verschijnselen wijzen vaak wel in de richting van suikerziekte maar kunnen ook bij andere ziekten voorkomen. Een definitieve diagnose wordt gesteld aan de hand van een urine en bloedonderzoek.

Wij hebben in de praktijk twee diabetesconsulenten. Zij begeleiden u en uw huisdier wanneer er vastgesteld is dat uw huisdier diabetes heeft. Met hen spreekt u een controle moment/ diabetesconsult af, waarbij ze het glucosegehalte in het bloed van uw huisdier controleren. Ook leert u alles over insuline spuiten en handelen bij eventuele problemen.

Informatie folders over suikerziekte (pdf):

Hond

Kat

Suikerziekte herken de symptomen