Begeleiding

Het fokken van een nestje pups gaat in verschillende stadia. Eerst moet het teefje loops worden, dan moet het juiste moment gekozen worden om haar te laten dekken. Meestal weten de reu en teef dat prima zelf. Een teefje zal zich in de regel alleen laten dekken rond het moment van de eisprong. Daar zie je als baasje niks van aan de buitenkant. Bij katten gaat dit over het algemeen ook vanzelf, doordat een poes zelf haar eisprong kan reguleren en ze daardoor vaak snel gedekt zijn door een kater.

Een manier om de vruchtbaarheid rond de eisprong van een teef te bepalen is het meten van de progesteron in het bloed. Als die hoog genoeg is kan het teefje gedekt worden. In huis kunnen wij die progesteron meten. U maakt een afspraak voor bloedafname en binnen een uur weten wij de waarde. Dit kan fijn zijn voor een teef die zich of door niemand willen laten dekken of als bijvoorbeeld de dekreu ver weg woont.

Afwachting

Daarna begint het afwachten of de dekking geslaagd is. Soms herkent u signalen van een zwangere teef maar soms laten ze eerst nog niks merken. Door middel van een echo kunnen wij kijken of uw hond of kat drachtig is. Dit kan vanaf 4 weken na de dekking. Wij kunnen dan zien of er vruchten zijn, de hartjes kloppen en soms ook goed zien hoeveel pups of kittens er verwacht worden. Op het moment dat uw hond of kat moet bevallen, mag u ons natuurlijk altijd inlichten. Meestal gaat het vanzelf, maar ook dieren (met name honden) lopen wel eens tegen problemen aan bij de bevalling.

Contact opnemen

U kunt daarvoor altijd bellen, ook op de spoeddienst wanneer wij gesloten zijn. Indien nodig komen wij langs of komt u op de praktijk langs zodat wij het kunnen controleren. Als een bevalling niet goed vordert en de gezondheid van de moeder en/of pups in gevaar komt, dan kunnen wij overschakelen tot een keizersnede. Ook dit kunnen wij op onze praktijk uitvoeren. Na afloop zorgen wij voor een goede nazorg en opstart, zodat de moeder en pups goed naar huis gaan en de kraamweek kan beginnen.