Xylitol is een kunstmatige zoetstof die in steeds meer voedingsmiddelen voor mensen verwerkt wordt. Honden verdragen die stof niet.
Bij inname kunnen er twee problemen optreden:

  1. kort na inname (al na 30-60minuten) kan het bloedsuikergehalte sterk dalen, omdat xylitol de alvleesklier stimuleert om insuline af te geven. Een te laag suiker gehalte in het bloed kan leiden tot zwakte, coma en overlijden.
  2. Een tweede probleem kan leverschade zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen xylitol kan de schade tijdelijk of blijvend zijn. Klachten van leverbeschadiging kunnen soms nog tot 3 dagen na inname merkbaar worden.

Op de verpakking staat hoeveel xylitol er in een product zit: “zoveel gram xylitol per 100 gram product” of “zoveel gram polyolen per 100 gram product”. De laatste omschrijving hoeft niet alleen xylitol te zijn, maar kan ook gedeeltelijk sorbitol zijn. Sorbitol is niet giftig voor de hond.
Enkele bekende producten waar xylitol in zit zijn:

  • suikervrije ontbijtkoek, bv van Peijnenburg. Bevat 24,2 gram polyolen per 100 gram koek.
  • Mentos suikervrije kauwgum. Bevat soms wel 70 gram polyolen per 100 gram product.
  • Sommige multivitamine tabletten bevatten xylitol.

Een hond van 10 kg kan bij opname van 0.5 gram xylitol al een daling van de suikerspiegel krijgen, bij opname van 5 gram xylitol leverbeschadiging. Wordt er meer opgegeten, kan de leverbeschadiging blijvend zijn of zelfs leiden tot de dood.
Als uw hond xylitol op heeft bel dan meteen uw dierenarts. Die laat de hond braken en kan eventueel het suikergehalte in het bloed meten of controleren of de lever schade heeft opgelopen.
Neem de verpakking mee waar het product in heeft gezeten.

Xylitol vergiftiging bij honden