Het is december en de feestdagen staan voor de deur. Omdat het een feestmaand is worden huizen vaak prachtig versierd en de lekkerste maaltijden worden klaar gemaakt. Er liggen veel gevaren en vergiftigingen voor uw dier op de loer dus wees hier alert op! Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende planten, etenswaren en decoratie tijdens de maand december.

Planten

 • Kerstster – De kerstster is misschien wel de bekendste kamerplant rondom de kerstdagen. De melk van de kerstster is hetgeen zo giftig is. Wanneer uw hond of kat dit binnen krijgt gaan ze overmatig speekselen door irritatie van het mondslijmvlies, acuut braken, krijgen ze diarree en kunnen in het ergste geval toevallen krijgen. Neem daarom altijd contact met ons op.

 • Maretak – Ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig voor uw hond of kat. Als uw hond of kat de witte besjes in neemt dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.

 • Hulst – De rode besjes van de Hulst geven dezelfde problemen als de besjes van de maretak. Ook hierbij zal u zien dat er overmatig speeksel ontstaat, ze gaan braken, krijgen diarree en zenuwstoornissen.

 • Taxus – Van de Taxus zijn de naalden en zaden zeer giftig. Bij een kleine inname kan het al dodelijk zijn. De eerste symptomen die u zult waarnemen zijn speekselen, braken en trillen. Ook kunnen ze er hartritmestoornissen van krijgen.

 • Kerstroos – De Kerstroos geeft irritatie aan huid en slijmvliezen en bij inname irriteert het de slokdarm van uw hond of kat. Dit kan klachten geven als braken en veel speekselen.

 • Dennenaalden – De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen. Ververs het drinkwater en let altijd op dat uw huisdier niet water drinkt uit de bak waar de kerstboom in staat. De ziekteverschijnselen die ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloomheid. Wees ook altijd alert met kerststukjes waar naalden vanaf kunnen vallen.

 • Amaryllis – De Amaryllis geeft bij honden en katten maag-darm problemen. Hierbij moet u denken aan braken en diarree. Ze krijgen last van krampen en kunnen zich heel beroerd voelen. De bol en de plant geven beiden deze klachten.

Etenswaren

 • Chocolade – Zoals bijna iedereen weet is chocolade zeer giftig voor hond en kat.

 • Kerststol – In de beroemde kerststol zitten rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Er is weinig bekend over de vergiftiging dus wees zeer alert!

 • Etensresten (botten) – Vaak worden etensresten aan onze huisdieren gegeven. Het is bedoeld als een aardig gebaar maar dit kan behoorlijke problemen geven. Er wordt vaak gevogelte gegeten tijdens de feestdagen en de botjes die overblijven worden dan aan de hond gegeven. Deze botjes kunnen verstoppingen geven. De botjes moeten dan operatief verwijderd worden! Bij het kauwen op de botjes kunnen er scherpe punten ontstaan waarbij je het risico loopt dat het maag-darmstelsel wordt geperforeerd.

 • Rollade-netje – Het rolladenetje heeft een heerlijke geur en smaak. Uw huisdier zal hier ook zeker in geïnteresseerd zijn. Gooi het netje gelijk weg want als ze deze op eten kan het zijn dat het netje vast kom te zitten in de darm en deze operatief verwijderd moet worden.

Decoratie

 • Kerstballen – Voor de meeste dieren (voornamelijk katten) zijn die mooie glimmende kerstballen ontzettend verleidelijk om mee te gaan spelen. Ook een zwiepende staart van een hond kan ballen uit de boom slaan of ze zien ze aan voor een ”gewone” bal en bijten de bal dan stuk. Zo kan de bek stuk gaan en als ze het binnen krijgen ook het maag-darmstelsel. Het is verstandig om kerstballen van plastic in de boom te hangen. Glazen ballen kunnen stuk vallen en uw dier kan zich hieraan verwonden.

 • Engelenhaar – Engelenhaar zorgt bij katten voor vervelende problemen. Ze kunnen er allergisch op reageren en krijgen dan verschijnselen zoals verdikkingen op het lichaam en rondom de kop. Rondom de kop zijn de verdikkingen uiterst gevaarlijk want als het mondslijmvlies in contact is gekomen met het engelenhaar kan het zwelling in de keel geven en kan uw dier stikken door een gebrek aan zuurstof.

 • Lametta – Dit zijn de mooie glimmende slierten die veel worden gebruikt in de kerstboom of in kerststukjes. Dit nodigt voor sommige dieren uit om ermee te gaan spelen. Het kan snijden in het tandvlees bij wild spelen en als ze het binnen krijgen kan het ook verstoppingen veroorzaken.

Vorst bestrijdingsmiddelen

 • Antivries – Antivries heeft een lekkere zoete geur en smaak, maar kijk uit antivries is zeer giftig voor uw hond en kat. Ethyleenglycol is het middel dat de antivries zo giftig maakt. Enkele druppels kunnen al heftige reacties geven. Wanneer ze het binnen krijgen kunnen de lever en nieren ernstig beschadigd worden. De symptomen die u zal waarnemen zijn veel drinken, veel plassen, braken, sloom worden en een wankelende manier van lopen.

 • Strooizout – Wanneer er vorst is wordt er strooizout gebruikt. Prettig voor ons maar er zijn hondenpootjes die er niet tegen kunnen. Strooizout kan een vervelende ontsteking aan de voetzooltjes geven. Was de pootjes na een wandeling goed af en u kunt eventueel voor en na een wandeling vaseline op de voetzolen smeren ter bescherming en verzachting.

Vuurwerkangst bij honden en katten

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen, door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

Onderstaande adviezen kunnen helpen bij huisdieren met vuurwerk.

Tips

 • Laat een angstig huisdier nooit alleen achter.  Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw hond of kat, of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is.

 • Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Hang borden bij de ramen en deuren met bijvoorbeeld te tekst “Hond/kat enorm bang voor vuurwerk: houd aub afstand”, of loop even langs bij uw buren om te vragen of zij afstand van uw huis kunnen houden als ze vuurwerk afsteken.

 • Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor zal hij in het vervolg vaker weg zal rennen.

 • Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsdag: houd ze binnen en zorg dat de kat genoeg voorzieningen (voer, water, kattenbak, spelletjes, enz.) heeft.

 • Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Er zijn ook oordoppen, koptelefoons of speciale brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.

 • Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten.

 • Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.

 • U kunt een dier niet echt belonen voor angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.

 • U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs.

 • Beloon uw dier flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.

 • Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daarnaartoe te gaan om rust te vinden. (Zie “Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?”).

Neem altijd contact met ons op als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten. Soms is een dier zo angstig dat medicatie nodig is, maak ruim op tijd een afspraak bij ons voor advies op maat. Er zijn nieuwe en goede medicijnen die wij kunnen voorschrijven om dieren te helpen als ze bang zijn voor geluiden.

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?

 • Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan, of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Leg op deze plek het lievelings- kleed of kussen van uw huisdier neer. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.

 • Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen met een botje of gevulde Kong, zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden: u kunt ze belonen met speelgoedjes of lekkers. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.

 • Als uw huisdier tijdens oudejaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers ter afleiding. Heeft hij hier geen interesse in? Laat het dan gewoon liggen, het kan best dat hij dit later wel pakt. Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.

 • Zorg dat uw huisdier altijd bij zijn veilige plek kan, ook als u niet thuis bent. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat.

Heeft uw dier met een van deze problemen te maken neem dan ten alle tijden contact met ons op.

 

Bron: https://dierenziekenhuizen.nl