Kattenziekte is een erg besmettelijke virusziekte, die ook door indirect contact overgebracht kan worden. Een groot deel van de niet-gevaccineerde katten die deze ziekte krijgen, gaan er aan dood. De dieren zijn overduidelijk (plotseling) ziek en een vaste behandeling of medicijn is er niet.

Symptomen van kattenziekte

  • Braken
  • Diarree (met bloed)
  • Uitdroging
  • Lusteloos en extreem sloom
  • Plotselinge dood

Diagnose van kattenziekte

De diagnose kan met een ontlastingstest bevestigd worden. Want de bovenstaande symptomen kunnen natuurlijk ook bij vele andere virussen of ziekteverwekkers voorkomen die wel een goede prognose hebben.

Wanneer een kat ernstig ziek is en de kattenziekte bevestigd is, dan is er vaak weinig tot geen hoop meer. Er bestaat namelijk geen vaste behandeling of medicijn voor deze kattenziekte. Voor de katten met een mildere ziekteverloop en goede conditie kan er soms symptomatisch behandeld worden. Dit bestaat vaak o.a uit vochtinfuus, voeding via neussonde, soms bloedtransfusie en brede behandeling antibioticum vanwege de kwetsbaarheid van de ernstig zieke kat.

Voorkomen

Het is daarom ontzettend belangrijk om uw kat tegen de kattenziekte te vaccineren. Een vaccinatie hiervoor beschermd 3 jaar. Tot die tijd is het beter om uw kat binnen te houden, zeker wanneer er in uw woonomgeving meerdere besmettingen zijn vastgesteld.

Kattenziekte