Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat niet fit is, kan het verleidelijk zijn hem of haar ook wat paracetamol te geven. Doe dat niet! Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ernstige gevolgen.
Bij de kat is 75 mg per kg al dodelijk, dat wil zeggen dat 1 paracetamol tablet van 500 mg al dodelijk is voor een kat. Bij een dosering van 10 mg per kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan.
Enkele verschijnselen kunnen zijn: braken, benauwdheid, depressie, geelzucht, lusteloos en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan. Ook kunnen er problemen met de rode bloedcellen en zuurstoftransport ontstaan.
Honden reageren minder heftig op paracetamol omdat dit maar korte werkzaamheden heeft bij honden. Zij lopen vooral het risico wanneer er in een keer veel is ingenomen. Omdat katten de werkzaamheden van paracetamol niet kunnen afbreken en omzetten, lopen zij al meer risico vanaf een lagere dosering.
Kortom, geef geen paracetamol aan uw huisdier! Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat wel paracetamol binnen heeft gekregen. Als de (vermoedelijke) inname minder dan 2-4 uur geleden is, dan is het belangrijk het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. Neem dus altijd contact op met uw dierenarts, ook als u het niet zeker weet!
paracetamol
Paracetamol