Uw huisdier wel of niet laten vaccineren?
Dankzij het vaccineren van huisdieren komen bepaalde, soms dodelijk, ziekten niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Bij sommige ziektes, zoals kennelhoest en niesziekte, zorgt dit ervoor dat dieren sneller herstellen. Uiteraard is dit gunstig voor de gezondheid van onze huisdieren. Maar ook voor onze gezondheid, aangezien sommige van deze ziektes tussen dier en mens overdraagbaar zijn.
Bij sommige ziekten zoals bij kattenziekte en bloederziekte (konijn) kunnen ziekteverwekkers ook via de schoenzolen en andere besmette objecten binnenshuis worden gebracht. Daarom is het ook belangrijk om ook katten en konijnen die alleen binnen leven te vaccineren.
Niet tegen alle ziekteverwekkers wordt jaarlijks gevaccineerd. Dit komt omdat we van sommige vaccins weten dat de bescherming langer dan 1 jaar is, bijvoorbeeld 3 jaar. Dit is middels onderzoeken aangetoond en hierop passen wij de entingen aan. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een bloedonderzoek te meten of het dier nog goed beschermd is tegen een ziekteverwekker. Dit wordt titerbepaling genoemd. Het nadeel is echter dat uit dit bloedonderzoek niet volledig geconcludeerd kan worden hoe lang het dier nog beschermd is. Het gaat slechts om een moment opname. Daarnaast zijn niet alle ziekteverwekkers als losse vaccins beschikbaar waardoor soms toch een vaccin gegeven wordt die niet geheel nodig is. Ook zijn er 2 vaccinaties die sowieso elk jaar gegeven moeten worden: kennelhoest en ziekte van weil.
Voorafgaand aan een vaccinatie wordt een dier altijd beoordeeld door een dierenarts. Hierbij wordt gekeken of het dier gezond genoeg is om gevaccineerd te worden. Hierdoor is de kans klein dat een dier ziek wordt van een vaccinatie.
De meest voorkomende bijwerking van vaccinatie is een lokale huidreactie. Deze verdwijnt vaak binnen enkele dagen. Heel soms zijn de dieren na vaccinatie één dag ziek, zij herstellen daarna volledig.
Wat ons betreft wegen de nadelen van vaccinatie zeker niet op tegen voordelen. Ons advies is dan ook: Vaccineer je huisdier!

Wel of niet vaccineren?
Getagd op: