Het voorjaar is begonnen. Een prachtige tijd waarin de natuur uit de winterslaap komt. Helaas ook een tijd dat de teek weer zeer actief wordt. De teek kan diverse ziekten overbrengen op mens en dier. Daarom is het belangrijk om uzelf en uw dier te beschermen tegen teken. Teken zijn vooral bekend bij honden, maar vergis u niet: ook katten en bijvoorbeeld paarden kunnen last hebben van teken.
Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vast kunnen zetten in de huid van uw huisdier en ook van u zelf en daar bloed drinken. Op zich kan dat weinig kwaad, maar op die manier kan de teek ook ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme, babesiose, anaplasmose en buiten Nederland ook ehrlichiose. Die ziekten kunnen ernstig verlopen. Soms merkt u pas lange tijd na een besmetting dat uw dier ziek is. Meestal kan tijdige behandeling de opgelopen ziekte succesvol bestrijden, maar het is ook mogelijk dat uw dier de rest van zijn leven last zal hebben van de infectie en zonder behandeling kan uw dier overlijden.
Preventie
Preventie is dan ook belangrijk: het gebruik van teken werende en teken dodende middelen kan uw huisdier beschermen. Informeer bij ons wat voor uw dier het beste middel is, want niet elk middel wordt door elk dier verdragen. Een middel dat bedoeld is voor gebruik bij honden kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten, en sommige rassen zijn overgevoelig voor bepaalde middelen.
Regelmatig controleren
Controleer zelf uw dier regelmatig en verwijder teken direct, liefst met een daarvoor ontworpen hulpmiddel zoals een tekentang. Let op dat u niet in de teek knijpt en dat er geen deeltjes achterblijven. In de meeste gevallen worden ziekten pas na 18 tot 24 uur overgedragen, dus als u er snel bij bent kunt u besmetting voorkomen.
Wilt u meer weten over teken en de ziekten die zij kunnen overdragen? Lees dan dit praktische document ‘Teken en door teken overgedragen ziekten’. Kijk voor risicogebieden ook regelmatig op www.tekenradar.nl. Daar vindt u ook informatie over de verwachte activiteit van teken.
4006692_l

Pas op voor teken!
Getagd op: